Special Status Species Spotlight – The Burrowing Owl

Here at Sequoia Ecological Consulting, we have the privilege of working with many incredible threatened and endangered species. In this series, we aim to go in-depth and highlight some of the magnificent creatures we work to preserve. In this installment, we will discuss the western burrowing owl (Athene cunicularia). 

The burrowing owl (BUOW) is designated a California Species of Special Concern by the California Department of Fish and Game and is federally listed as a Bird of Conservation Concern. This species also receives additional protection under the Migratory Bird Treaty Act (MBTA) and California Fish and Game Code 3503 (a section which makes it unlawful to take, possess, or needlessly destroy the nest or eggs of any bird).

Burrowing owls range throughout the Central Valley, the inner and outer Coastal regions, portions of the San Francisco Bay Area, the southern California Coast (from southern California to the Mexican Border), the Imperial Valley, and in portions of the desert and high desert habitats in southeastern and northeastern California. Burrowing owls require habitat with three basic attributes: open, well-drained terrain; short, sparse vegetation; and underground burrows.

Throughout their range burrowing owls occupy grasslands, deserts, sagebrush scrub, agricultural areas (including pastures and untilled cropland), levees and berms, coastal uplands, urban vacant lots, and even the margins of airports, golf courses, and roads. Burrowing owls rely heavily on burrows excavated by fossorial mammals and reptiles, including prairie dogs, ground squirrels, badgers, skunks, armadillos, woodchucks, foxes, coyotes, and gopher tortoises.

Where the number and availability of natural burrows are limited (for example, where burrows have been destroyed or ground squirrels have been eradicated), owls will occupy man-made drainage culverts, cavities under piles of rubble, discarded pipe, and other tunnel-like structures. Like other owl species, burrowing owls breed once each year in an extended reproductive period, during which most adults mate monogamously. Clutch sizes vary, and the number of eggs laid is proportionate to prey abundance in the environment. Burrowing owls typically feed on invertebrates, small vertebrate mammals, lizards, and birds.

The BUOW breeding season occurs from February 1 to August 31, peaking between late April and July in most years. Interestingly, burrowing owls have also been found occupying burrows in the foothills (up to 2048 feet in elevation) of California during the non-breeding, winter season. These overwintering birds do not remain during the breeding season, and typically do not breed in adjacent or nearby areas.

In the Bay Area and northern California at large, burrowing owls have been losing habitat at an alarming rate as intensive agriculture, human development, infrastructure projects, and the loss of burrowing mammal populations have greatly reduced the amount of suitable habitat for this species.

It is estimated that United States BUOW populations have declined by nearly 33% between 1966 and 2015, according to the North American Breeding Bird Survey. The declines have been most sharp in Florida, the Dakotas, and California. The remaining populations experience intense pressures from predation, human encroachment, and agricultural activities. It is therefore paramount that we work hard to protect and conserve our remaining burrowing owl populations.

Here at Sequoia, we have been actively performing burrowing owl surveys and mitigation services since our company’s inception, and we are familiar with the processes necessary to protect and conserve this emblematic species. Our hardworking biologists, such as USGS Master Bird Bander and owl specialist Julie Woodruff seen above, are passionate about working to protect this iconic bird. 

Special Status Species Spotlight – The Foothill Yellow-Legged Frog

In our ongoing series of focusing on threatened and endangered species, we aim to go in-depth and highlight some of the magnificent creatures we work to preserve. In this installment, we will discuss the foothill yellow-legged frog (Rana boylii). 

Populations of foothill yellow-legged frog (FYLF) are dispersed throughout the state of California in six “clades” labeled as the northwest/north coast, feather and upper feather river watershed, northeast/northern sierra, east/southern sierra, west/central coast, and southwest/west coast clades. In the spring of 2020, the California Fish and Game Commission officially listed five of the six clades (all but the north coast clade) of the FYLF as either endangered or threatened under the California Endangered Species Act (California ESA).

The endangered clades include south coast, west/central coast, and east/southern sierra while the threatened clades include feather river and northern sierra. The north coast clade is not currently under threat of extinction or endangerment. This listing cements the protections which this species had temporarily been afforded as a candidate for listing since 2017. Projects within the protected clades where populations of FYLF occur will now be required to avoid or mitigate impacts to FYLF populations as a California ESA listed species. 

Historically, foothill yellow-legged frogs occurred from west of the Cascade mountains in Oregon south to the Transverse ranges in Los Angeles County, and in the Sierra Nevada foothills south to Kern County. The current range now excludes coastal areas south of northern San Luis Obispo County and foothill areas south of Fresno County, where the species is assumed to be extirpated.

A medium-sized ranid frog with a slim waist, long legs, and webbing on the hind feet, adult FYLF are 1.5 – 3.2 inches long from snout to vent. Their skin is grainy and rough, featuring shades of gray, brown, and olive with occasional hints of red. The underside of the rear legs and lower abdomen are yellow, giving the frog its name. FYLF are found in or near rocky streams in a variety of habitats, such as valley foothill hardwood, valley-foothill riparian, coastal scrub, mixed conifer, mixed chaparral, and wet meadows.

This species and aquatic habitat are considered sympatric (occurring within the same geographical area), thus FYLF rarely migrate far from the streams in which they reside. FYLF eat a wide variety of invertebrates including both aquatic and terrestrial insects. They locate prey via sight then shoot out their large sticky tongue to catch their prey. This species requires shallow, flowing water in small to moderate-sized streams containing some cobble-sized rocks and portions of open canopy for basking.

Frogs deposit their egg masses on the downstream side of cobbles and boulders over which a relatively thin, gentle flow of water exists. Egg counts can range from 300-2,000 and hatch within 5-37 days depending on water temperature. Tadpoles remain around the egg mass for about a week, then move away to feed, using rocks and gravel for refugia. The tadpoles transform in 3 to 4 months, typically from July to October as newly metamorphosed juveniles migrate upstream from the hatching site. 

We at Sequoia look forward to working more with this newly listed species in an effort to protect and conserve what populations are left. Several of our hardworking biologists have the California Department of Fish and Wildlife’s permission to handle all life history stages of FYLF under Sequoia senior biologist Brett Hanshew’s MOU (memorandum of understanding). 

Stay tuned to learn more about the amazing species we work with at Sequoia!